In Amerika zijn (in de schaduw van Trump) verkiezingsdebatten gaande tussen leidende Republikeinen. Trump zelf verschijnt niet in die debatten, hij denkt dat hij toch wel door de partij wordt gekozen. Maar bijvoorbeeld de Republikeinse gouverneur De Santis (Florida) en de (voormalig) ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, doen dat wel. Twee dagen terug, op 10 januari 2024, vond er een voorverkiezingsdebat tussen hen plaats. De Amerikaanse politieke blogsite Politico liet hun non-verbale communicatie in het debat analyseren door voormalig FBI-agent Joe Navarro (link).

Navarro is een expert met meer dan 50 jaar ervaring, waarvan 25 jaar bij de FBI. Zijn analyse richt zich op de lichaamstaal van de kandidaten en wat dat onthult over hun gedachten en emoties. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste punten uit Navarro’s analyse, met de nadruk op waardevolle tips voor spreken in het openbaar zoals wij die effectief kunnen gebruiken bij onze speeches en in andere communicatie.

DeSantis gebruikt het “ruit van Merkel”-gebaar

Ron DeSantis maakte gebruik van een gebaar dat in Duitsland het spreekbeeldmerk van de Duitse bondskanselier Angela Merkel werd, het ‘wybertje’ of de ‘ruit’. De ‘Merkel-ruit’. Er is zelfs een wikipedia-pagina over dit gebaartje van haar.

Deze ‘ruit’, waarbij de vingertoppen elkaar raken, duidt op zelfverzekerdheid. Navarro merkt op dat dit een effectieve manier is om vertrouwen uit te stralen, hoewel DeSantis het te snel liet varen en zijn handen deels verborgen bleven achter het spreekgestoelte.

Micro-expressies verraden emoties

Nikki Haley liet een subtiele gezichtsuitdrukking van minachting zien toen haar een vraag over Donald Trump werd gesteld. Navarro merkt op dat het optrekken van de neus en gezicht een universeel teken van afkeer is, wat aangeeft dat Haley liever niet over het onderwerp sprak. Navarro wijst op terugkerend gedrag bij DeSantis: het zijwaarts bewegen van zijn kaak wanneer hij onder druk staat. Dit gedrag, bedoeld om stress te verlichten, kan onzekerheid uitstralen, wat niet ideaal is voor een presidentskandidaat.

Haley’s dynamische handgebaren trekken aandacht

Haley gebruikte een reeks dynamische handgebaren die de aandacht trokken. Navarro benadrukt het belang van gevarieerde bewegingen om de aandacht van het publiek vast te houden en autoriteit uit te stralen.

Ons lid Marije geeft het goede voorbeeld

DeSantis vermijdt oogcontact met Haley

DeSantis keek voornamelijk naar de moderator of de camera in plaats van Haley aan te kijken tijdens zijn kritiek. Navarro stelt dat direct oogcontact belangrijk is om kracht en zelfverzekerdheid te tonen, iets wat Haley wel deed.

Sommige gebaren van Haley zijn niet zelfverzekerd genoeg

Haley gebruikte haar pen op een minder assertieve manier, wat haar kleiner deed lijken. Navarro adviseert om brede, zelfverzekerde gebaren te gebruiken om autoriteit en zelfvertrouwen uit te stralen.

Navarro geeft aldus bruikbare tips voor effectief spreken in het openbaar, met nadruk op het belang van lichaamstaal en non-verbale communicatie. We vonden dankzij google een instructief filmpje op YouTube waarin hij Navarro op een educatieve manier uit de doeken doet wat nuttige, ondersteunende gebaren zijn als je moet speechen. Aanrader! Zijn belangrijkste tip: oefen!

En wij als Amsterdamse Brugman Club voegen daar aan toe: oefen bij ons, elke twee weken, op vrijdagavond!

Plaats een reactie